Bildgalleri – uppdrag media & reklam

Mitt målande har fått en hel del uppmärksamhet i media, och det är ju kul för en showman, entertainer och rampluder som jag. Det har blivit allt från helt uppslag i Expressen till målande i olika TV-program, både svenska och engelska, samt en del andra spektakel i diverse media. Mitt första professionella kroppsmålarjobb var också till just media – jag fick i uppdrag att måla en karikatyr av Mark Levengood, Mark Levengood, närmare bestämt på hans flint, till en artikel i Expressen 1993, som egentligen handlade om fotografen som tog bilden. Meta+meta+meta, typ.

Efter det blev har det blivit fler uppdrag, och en stor del av dem visar jag här – från Expressen och Aftonbladet till SVT och TV 4.

linje

2011 – SvT; Philofix
Philofix är ett barn- och ungdomsprogram, producerat av produktionsbolaget Svenska Barnprogram, och handlar om alla möjliga sorters fix, pyssel och hantverk som man kan göra, gärna med enkla medel. Så jag fick i uppgift att dekorera en kvinnlig modell, och valde att måla henne som en trädgård, och jag tycker att det blev ganska fint.

2010 – TV4; Förkväll
Förkväll var ett småputtrigt myskvällsprogram med mer kvinnlig inriktning, och det skulle alltid vara lite matlagning, lite intervjuer, och så något kul som händer. Jag blev inbjuden att måla på en modell i studion, och att bli lite kort intervjuad om det.

Redaktionen var tyvärr väldigt kissnödig i sin gymnofoba ängslighet, och ville inte bara att modellen skulle ha trosor – de ville att hon skulle tejpa för sina bröstvårtor också. Jisses. Där förlorade jag nästan min modell, som de facto kände sig jävligt kränkt av deras i det närmaste amerikanskt kvinnoförnedrande prydhet – och det i ett program för kvinnor. Men vi valde att ta det med gott humör, och så målade vi på.

Direkt efter TV-programmet skrev jag en bloggpost om evenemanget, så om du vill läsa mer reflektioner och tankar kring deltagandet i Förkväll, så hittar du den bloggposten här på Tantrablog »

2008 – Expressen
Ännu ett kul samarbete! Anna Bäsén skrev en artikel, jag målade och Magnus Jönsson fotograferade till artikeln. Bilderna i kontorsmiljö är mina.

En viktig bekräftelse jag fick på detta uppdrag är att man verkligen måste ha gott om tid om man ska göra ett riktigt bra målarjobb av denna kaliber. Om man vill få kläder att se realistiska ut måste man verkligen jobba på detaljerna, mönster, ytor, sömmar och allt som ger känslan av plagg. Det kan gå hyfsat fort att täcka en kropp med yta, men för att då det att leva måste man fokusera detaljerat på knappar, fickor, sömmar, slipsknut, skärp m.m.

Inför denna fotosession hade jag för ovanlighetens skull gott om – för att jag hade varit väldigt tydlig med det i mina samtal med Expressens redaktion. Jag hade utan problem kunnat lägga minst en timme till, för att jämna ut en del penseldrag, och få till vissa skuggor och detaljer ännu mer. Men jag är ändå nöjd. Mycket försvinner i trycket, så det är inte säkert att en timme till hade gjort någon skillnad i tidningen.

En rolig filosofisk fundering kring kläder och nakenhet, som dykt upp emellanåt i dessa sammanhang, är om det ser ut som kläder, skyler som kläder, men inte har kläders blockerande funktion, är det fortfarande kläder? Det är onekligen en spännande fråga. Om man kan måla på kläder med gummifärg, som sedan går att ta av som kläder, är det då kläder? Kan färg gälla som kläder? Vad gäller som kläder? I en historia ur nordisk mytologi kom den undersköna Kraka till kung Ragnar Lodbroke endast iförd ett fisknät – han hade utmanat henne att komma varken klädd eller oklädd, och därmed vann hon vadet. Det skulle förmodligen också gå med påmålade kläder…

2007 – 3 Mobil
Lite reklam för Tre Mobil – tanken var att bilden skulle hamna på en trycksak. Jag såg aldrig trycksaken, men jag är nöjd med bilden, och det var kunden också, och det är väl det viktigaste…

2004 – Teateraffisch
Börje Peratt, en teaterproducent, regissör och dramatiker, ville ha en fin affisch till en musikal med fornskandinaviskt tema, om Balders död, och bad mig om förslag på affisch. Så jag gjorde både kroppsmålning, foto, typografi och grafisk form – designade hela affischen alltså. Kunden blev nöjd.

2003 – Linda Rosing som jultomte
Jag fick ett roligt uppdrag av fotografen Patrik C Österberg – att måla om Linda Rosing till en jultomte, med inspiration av en H&M-kampanj med Anna Nicole Smith som underklädesmodell.

Projektet fick en spin-off till, som en illustration jag gjorde till ett julkort, ämnat för ett företag som tillverkade busskurer med glasade lådor för reklamaffischer. Vissa fenomen får ett eget liv, och jag bidrog uppenbarligen till det.

Patrik C Österberg hittar du på hans hemsida, samt på Instagram.

2003 – Sin Cities, Bravo TV
Ett brittiskt TV-produktionsbolag anlitade mig för att måla kläder på två modeller, samt även på den knasige programledaren, som alltså också skulle bemålas – för att de sedan skulle gå ut på stan (Ringvägen vid Skanstull) och interagera med omgivningen, iförda enbart påmålade plagg. Och skor, då. Av tidsskäl (det tar tid att måla kläder) engagerade jag även programledaren och modellerna i att måla, under min instruktion. Det blev bra – och sannolikt god underhållning. Jag har aldrig sett programmet, men vi hade mycket roligt under inspelningen.
P.S. Den påmålade lappen på programledarens rygg, med texten ”KICK ME” var någon av tjejernas påfund. Jag är helt oskyldig.  😀

1993 – Expressen
Mitt första målaruppdrag för media fick jag från Expressen, och det var en karikatyr av Mark Levengood – PÅ Mark Levengoods huvud.

Jag fick visa förslag på illustration till redaktionen först. De gillade min teckning, så sen träffades vi i en fotostudio på en pråm vid Söder Mälarstrand, och där blev det både måleri och foto.

Artikeln som bilden skulle vara med i handlade främst om fotografen, Jens Assur, så den bilden tog inte jag. Det gjorde Jens. Ett gott samarbete, tycker jag.

linje

Body Art Stockholm