Bildgalleri – uppdrag övrigt; evenemang, fester, m.m.

Det har blivit en hel del uppdrag av väldigt olika slag, som t.ex. möhippor och svensexor, fester och karnevaler, konstutställningar och andra arrangemang – och här visar jag en hel del bilder från sådana evenemang.

Jag ber om ursäkt för den bristande kvaliteten på en del av bilderna – jag började med det här i en tid då det inte fanns smartphones med fantastiska kameror, och även om jag hade en bra systemkamera med mig för det mesta var det inte lätt att få perfekta bilder. Analoga kameror med film, dåligt ljus och så vidare. Men en del bilder är ändå hyfsat bra.

linje

2022, 2023 – egna motiv på workshop
När jag håller kroppsmålningsworkshops brukar jag nästan aldrig måla ett helt motiv på en modell, av flera skäl. Jag vill ha överblick över workshopen, hjälpa till där det behövs, och dessutom vill jag inte att någon ska känna komplex, typ ”men sådär fint kan inte jag måla, jag är ju inte en riktig konstnär”. Så jag brukar bara kladda på lite lagom snygga, enkla grafiska linjer, så att deltagarna ska känna att det är lätt och roligt.

Men ibland får jag inspiration, och på mina senaste tre workshops (i Sverige och i Brasilien) har jag haft en DJ som har skött musiken, och assistenter som byter vatten och tvättar penslar, så jag har kunnat leka lite konstnär också. Och då har det faktiskt blivit hela egna motiv. Så här visar jag ett par modeller som jag har lekt med.

linje

2021 – Stockholm Pop-up Kultur
Stockholm Stads kulturförvaltning ville ordna ett kulturjippo som inte samlade stora folkmängder (pandemin), men som ändå skulle kunna överraska, tjusa, inspirera, och därför lät man musiker, konstnärer och andra röra sig runt i centrala delarna av Stockholm under tre dagar.

Detta blev ett så stort projekt, så det har fått en egen gallerisida här på hemsidan:

Bildgalleri – uppdrag; Stockholm Pop-up Kultur 2021 »

2019 – Privat uppdrag; svensexa
Detta var ett lite speciellt projekt, eftersom det blev en kul kombination av mina olika sätt att jobba med kroppsmålandet. Jag blev bjuden ner till Laholm, för att göra två olika programpunkter på en svensexa. Det ena var en guidad kroppsmålningslek på stranden, och det andra var en shamansk trumresa (ja, jag har många strängar på min lyra). Det blev därtill en väldigt trevlig fest. Tanken var att göra som jag brukar göra på mina workshops, med skillnaden att alla nu målar på en och samma person. Hur kul som helst. SÅ jag visade hur man gör, rent tekniskt, och sen fick grabbarna måla på. Det blev väldigt lyckat – alla hade roligt (även brudgummen).

2016 – kroppsdekoration vid poolen
Under nästan 10 år höll jag och min hustru parkurser (2007-2016) som vi kallade Livets Goda, i den gamla herrgården Chateau Garreau, en väldigt vacker plats i Cadillac, södra Bordeauxdistriktet, och där hittade vi alltid på lite extra förnöjsamheter, som vinprovningar, utflykter till spännande platser, utöver själva kursen. Ibland hade jag med mig teatersmink, och då kunde det bli kroppsmålning. En dag blev jag och en av kursdeltagarna sugna på det, och så var vi ju ändå ute i trädgården, vid poolen, så det blev en trevlig stund.


2013 – Egen lek; gravid kvinna
Min hustru var höggravid, och vi ville förstås dokumentera det på alla möjliga sätt, inte minst eftersom vi var rätt så säkra på att det nog skulle bli det enda barnet för oss. Så jag fotograferade massor, utomhus och i studio, gjorde en gipsavgjutning av hennes torso, och därtill gjorde vi vid två olika tillfällen fotosessioner med kroppsmålning. Jordgloben var en självklar grej, som jag gjorde en gång i tiden i mitt första äktenskap, med mitt första barn. Då blev bilderna dock inte så bra, eftersom jag hade lånat blixtar som inte riktigt funkade som de skulle. Den här gången skulle det funka perfekt.


2013 – Privat uppdrag; födelsedagsfest
Jag fick åka ner till Helsingborg ett dygn, för att måla festkläder på två modeller, till en stor födelsedagsfest med Mardi Gras-tema. Då gjorde vi inte själva målandet till en show, utan det blev istället en överraskning, precis som på tidigare fester av detta mer personliga slag. Det blev mycket uppskattat av alla, både modeller, födelsedagsbarnet (som blev väldigt glad, som synes på bild) samt förstås gästerna på festen. Jag hade också kul.

2009 – TellusArt – kulturevenemang
Jag fick i uppdrag att måla en kvinna som en djungel, till en konsthappening med internationell prägel, i Fjärilshuset på Haga. Vad jag tror var Indiens ambassadör var där, t.ex. Alltid lika fascinerande att en sofistikerad publik med dyra kläder och hög status kan tycka att det är charmigt med en naken kvinna som går runt bland dem – helt OK så länge hon samtidigt är ett konstverk.

2009 – SMASH – konstutställning
En grupp kvinnliga konstnärer, däribland min vän Ylva Maria Thompson, anordnade en hyfsat improviserad konsthappening i Vitabergsparken en solig junidag, med musik, utställningar av enskilda konstnärer – och kroppsmålning. Jag ställde även ut en drös av mina erotiska fotografier (som man kan se mer av på min hemsida Cirkus Eros).
Foton som jag själv är med på, är tagna av Albin Gustafsson.

Om du vill läsa mer om SMASH, finns det ett gammalt inlägg på min blogg Tantrablog, med mer text och bilder från evenemanget »

linje

2008 – Stockholm Body Painting Contest
En stor tävling i kroppsmålning, som inte samlade stora folkmängder (pandemin) för första gången i Sverige, och jag var självklart med.

Detta blev ett så stort projekt, så det har fått en egen gallerisida här på hemsidan:

Bildgalleri – Stockholm Body Painting Contest 2008 »

2007 – Gold Plated Woman; privat uppdrag
Jag fick ett privat uppdrag av en ung kvinna att måla henne i guld, och sen även plåta henne. Det blev så fint, och hon blev så nöjd, att hon lät mig använda bilderna offentligt.

2006 – Nokia Awards, Oslo
Sista evenemanget för Nokia var i Oslo, och även där ville jag variera motiven på modellerna.

2006 – Nokia Awards, Stockholm
Nokias evenemang för anställda fortsatte på ungefär samma sätt i Stockholm. Jag försökte dock att variera mig i stil, och gjorde helt andra mönster än jag gjort i Köpenhamn. Modellerna hade kul, och de inbjudna hade också kul.

2006 – Nokia Awards, Köpenhamn
Nokia skulle ha ett stort event för sina anställda, i tre städer – Köpenhamn, Stockholm och Oslo, och för detta tänkte de att de skulle anlita kroppsmålande konstnärer i var och en av dessa städer. Pinsamt nog hittade de bara mig. Det fanns inga i Köpenhamn och Oslo. Så de fick anlita mig till alla tre städer. Modeller kunde de hitta lokalt, dock. Detta var också ett sådant evenemang där jag fick måla med publik, så att själva målandet blev en show. Teaterapa och rampluder som jag är, så tycker jag att sådant bara är roligt.

2006 – Grönländsk maskdans
Mina shamanska vänner Per och Sylvia ville iscensätta en grönländsk maskdans, och jag blev ombedd att måla dem i korrekt stil.

2006 – Golden Lady
En god vän till mig ville gärna modella för mig, som guldmålad på Långholmen i Stockholm. Passande nog kallar hon sig Lotta Guldkant.
Ett mer omfattande galleri finns på min hemsida Cirkus Eros – Golden Lady »

2006 – Metro – Sounds of Paris
Ytterligare ett evenemang som skulle förgyllas med målade skönheter. Denna gång målade jag i två steg – först en grundmålning i regnbågens färger, fast lite olika på de två modellerna – sen gjorde jag mönster med svart färg. Båda varianterna blev fina, tycker jag. Kanske rent konstnärligt ett par av mina bättre målningar.

2005 – Party for F.O.O.L.S.
Ännu en hippiefest, denna gång på Kolingsborg, med allehanda jippon för att sätta färg på evenemanget – däribland jag, som satte färg på en ung kvinna, och hon gick sen runt i lokalerna med sin färgskrud.

2004 – Helsinki Social Club – nyårsfest
För tredje gången blev jag anlitad av samma gäng, återigen för att måla om två kvinnor till servitriser på en nyårsfest. Populärt tema.

2003 – Runslinga på naken kvinna
Lite lek hemma med runmotiv. Såsom varande mycket intresserad av nordisk historia, vikingatid, runor och runmagi, nordisk mytologi och allt därmed förknippat, är runor självklara motiv. Min kära hustru får bli målarduk vid återkommande tillfällen, inte bara som jobb, utan ibland som en ren hobby.

2003 – Club Reign, Blue Moon Bar
Ännu en fest, med lite reklamsyfte (loggan på modellens bröst refererar till ett dataspel), med modellen på ett podium vid dansgolvet, målad som en ödla. Jag minns inte idén bakom detta, men det blev rätt fint. Hon skulle inte servera drinkar i alla fall.

2003 – Privat uppdrag; stor 50-årsfest
Ryktet har spritt sig, och än en gång får jag måla kläder på två nakna modeller som ska agera servitriser och dela ut välkomstdrinkar, denna gång på en stor 50-årsfest på Centralbadet. Bra koncept, det här.

2002 – Helsinki Social Club – nyårsfest
En gång kan lätt bli två gånger, och så blev det med detta gäng, som åter anlitade mig för att måla om ett par modeller, denna gång till servitriser. Välkomstdrinkar delades glatt ut till festdeltagarna, och alla såg inte direkt att servitriserna var nakna, men målade.

2002 – Orkidé, privat kund
Ett privat uppdrag, som var en kombination av målande och sedan foto. Den här kvinnans man var så oerhört kär i sin vackra hustru, att han ville hylla hennes kön genom att få henne bemålad som en blomma, och sen förevigad med foto. Väldigt romantiskt, om du frågar mig.

2002 – ReCreActive Festival
En sån där härligt bohemisk hippiefest, med kreativitet, dans, lek och personliga uttryck som centrala teman. Jag var inbjuden att måla fritt, på folk som kom fram och ville bli målade. Det var det flera som ville. Jag tycker att det är rätt skönt med sociala miljöer där det kan kännas helt naturligt att riva av sig alla kläder för att bli bemålad.

2001 – Helsinki Social Club – nyårsfest
Festarrangörer vill gärna hitta nya roligheter att krydda sina fester med, och ett gäng som kallade sig Helsinki Social Club tyckte att det vore kul med två kroppsmålade personer som bjuder på välkomstdrinkar, och kanske serverar lite vid borden. Sagt och gjort – vi kom fram till att modeller målade som flaggor vore passande, just med tanke på temat vänskap mellan Sverige och Finland.

2001 – Versace

Efter att ha gjort två stora uppdrag för Rosenthal in
såg även återförsäljaren av Versaces exklusiva modekläder att det där kunde vara kul att använda.

Så inför en stor modevisning på Sturecompagniet 2001, med kläder från Versace, blev jag anlitad. Och jag anlitade återigen Mikaela, som varit med på alla tidigare event med Versacemotiv.

Så – jag och modellen stod på catwalken i ett par timmar och målade, medan folk sakta samlades, och när det var dags för modevisningen hade jag hunnit måla ett ganska omfattande motiv.

Somliga i publiken undrade nog vad i hela fridens namn vi sysslade med, men många uppskattade det också mycket.

Foto – Lasse Lundberg
[klicka på bilden för en större version]

2001 – Rosenthal
2001 var det dags för Rosenthal & Versace igen, denna gång ännu lite större, eftersom vi skulle vara två konstnärer och tre modeller i stora entrén till NK i Stockholm. Jag anlitade samma modeller som tidigare (de var fortfarande entusiastiska), samt min nyfunna kärlek Jennie (som ville våga något nytt). Den andre konstnären var en kinesisk konstnär, som jag idag tyvärr har glömt namnet på.

Det är också intressant att notera att de flesta faktiskt inte hade kameror med sig år 2001 – smartphone var inte uppfunnen, och jag körde därtill fortfarande med analoga kameror med film, inte digitalt. Så jag har alldeles för lite bilder från detta hyfsat spektakulära evenemang, som pågick i dagarna tre, under flera timmar varje dag. Numera kan man ju knappt göra en kullerbytta utan att det hamnar på film eller bild.

2000 – Rosenthal
2000 fick jag ett större uppdrag av Rosenthal, då intentionen var att göra reklam för deras Versace-porslin. Versace är ju känt för att vara lite mer svulstigt och utmanande, och följaktligen ville Rosenthal leva upp till det, och jag fick i uppdrag att kroppsmåla modeller med olika mönster från Versaces olika porslinsserier. Färgstarkt och expressivt – kul!

Detta arrangemang var en liten turné till porslinsbutiker i Stavanger och Bergen. Där ställde vi upp ett bord med färger, penslar, glitter och annat dekorativt, men också nötter, godis och vin – allt serverat i Versaceporslin och glas, självfallet. Och mitt målande blev alltså en show, så att besökare kunde se konstnären i arbete. Helt i linje med Versaces identitet.

1997 – Kanal 5, fest för TV-serien Vänner & Fiender
Kanal 5 höll en fest i ett bergrum, för hela ensemblen som medverkade i TV-serien Vänner & Fiender. Till detta behövdes knasig underhållning, så jag och en annan person blev engagerade i att måla på några modeller. Den andra konstnären målade sina modeller i guld, jag gjorde om dem till tiger och leopard. Det fina var att mina modeller spelade med alldeles underbart, och den kvinnliga modellen hade t.o.m. ett lösgarnityr med huggtänder. Illustert.

1996 – Stålmannen och Törnrosa på Cirkus
Det anordnades en konferens med namnet Stålmannen & Törnrosa på Cirkus i Stockholm. Temat var könsroller i yrkeslivet, och som färgklick ville arrangörerna ha något kul – så jag fick i uppdrag att måla en man och en kvinna som just – Stålmannen och Törnrosa. Kul idé, och vi behövde gå upp väldigt tidigt på morgonen, för det tar ju några timmar att göra så heltäckande målerier.

1995 – Guldäggsgalan på Cirkus
Guldäggsgalan är reklambranschens stora prisutdelning. Till utdelningen i Cirkus 1995 dekorerade vi scenen med en gyllene man och kvinna med jätteägg, gjorda som en jättekopia av reklambranschens utmärkelse ”Guldägget”. En rolig effekt kom av att modellerna lyckades stå så stilla att publiken trodde att de var en skulptur, så det blev en väldigt glad och överraskad respons när konferencieren bad modellerna att ta med sig ägget och gå ut. Skratt och applåder.

1994 – Leonardo da Vinci på Kulturhuset – invigningsfest
Kulturhuset anordnade en stor Leonardo da Vinci-utställning, och när de öppnade höll de en jättelik invigningsfest, med massor av aktiviteter, däribland ett kroppsmålningsjippo, med 15 modeller och 5 konstnärer – ett arrangemang som jag hade ansvar för, både som konstnär och producent, genom att fixa modeller, konstnärer, färger m.m..

1992 – Moder Jord
I början av 1992 var min dåvarande hustru Lena höggravid med vårt första barn. Luciafesten på galleriet före julen året innan gav mersmak, och jag ville leka mer med färger på kroppar, och fann ett perfekt motiv. 

Jag målade om henne till Moder Jord. Det blev vackert.

1991 – Naket Luciatåg på galleri
Första kroppsmålningen, på ett konstgalleri i Gamla Stan, Stockholm, inför ett Luciatåg, med enbart målade, nakna deltagare i tåget. Vi var några konstnärer och några modeller som ville göra något extra för att fira både Lusse och konsten. Det blev en rolig och färgstark eftermiddag.

linje

Body Art Stockholm